Golonka w sosie piwnym

0
(0)

Golonka w sosie piwnym

Wyśmienite i proste danie, które zaspokoi głód i ochotę na prawdziwie delikatny i smaczny kawałek mięsa.

Czas przygotowania: ok. 2,5 godziny (plus czas marynowania)

Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 2 przednie golonki
  • 500ml jasnego piwa
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 2 ząbki czosnku
  • Kostka rosołowa
  • 1 łyżka mąki
  • 2-3 łyżki śmietany
  • Majeranek
  • Tymianek
  • Słodka i ostra papryka
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Opal golonki nad ogniem i dokładnie je umyj. Obficie natrzyj mięso wszystkimi przyprawami i naszpikuj posiekanymi ząbkami czosnku. Całość włóż do naczynia, zalej piwem i odstaw na 2 godziny.

Mięso wraz z wywarem piwnym przełóż do garnka (mięso powinno być prawie całkowicie zanurzone w wywarze, jeżeli tak nie jest dolej wody) i dodaj kostkę rosołową. Całość gotuj na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny. Pokrój wszystkie warzywa w słupki i dodaj do mięsa na 15 minut przed końcem gotowania.

Gotowe golonki wyjmij z wywaru i obsmaż na oleju, aby miały chrupiącą skórkę. Wywar gotuj nadal na wolnym ogniu aż częściowo odparuje i zgęstnieje. Śmietanę wymieszaj z łyżką mąki i dodaj do wywaru, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem golonki polej sosem i podaj z warzywami.

SMACZNEGO!!!

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0