Golonka w sosie piwnym
Wyśmienite i proste danie, które zaspokoi głód i ochotę na prawdziwie delikatny i smaczny kawałek mięsa.
Czas przygotowania: ok. 2,5 godziny (plus czas marynowania)
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 2 przednie golonki
- 500ml jasnego piwa
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 2 ząbki czosnku
- Kostka rosołowa
- 1 łyżka mąki
- 2-3 łyżki śmietany
- Majeranek
- Tymianek
- Słodka i ostra papryka
- Sól, pieprz
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
Opal golonki nad ogniem i dokładnie je umyj. Obficie natrzyj mięso wszystkimi przyprawami i naszpikuj posiekanymi ząbkami czosnku. Całość włóż do naczynia, zalej piwem i odstaw na 2 godziny.
Mięso wraz z wywarem piwnym przełóż do garnka (mięso powinno być prawie całkowicie zanurzone w wywarze, jeżeli tak nie jest dolej wody) i dodaj kostkę rosołową. Całość gotuj na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny. Pokrój wszystkie warzywa w słupki i dodaj do mięsa na 15 minut przed końcem gotowania.
Gotowe golonki wyjmij z wywaru i obsmaż na oleju, aby miały chrupiącą skórkę. Wywar gotuj nadal na wolnym ogniu aż częściowo odparuje i zgęstnieje. Śmietanę wymieszaj z łyżką mąki i dodaj do wywaru, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem golonki polej sosem i podaj z warzywami.
SMACZNEGO!!!