Foie gras
Tradycyjny, francuski pasztet z gęsich wątróbek w polskim wykonaniu. Domowy przepis na królewską kolację.
Czas przygotowania: 1 godzina (plus czas oczekiwania)
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 150g gęsich wątróbek
- 100g drobiowych wątróbek
- 100g gęsiego smalcu
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 6 jajek
- Kieliszek porto, brandy lub sherry
- Sok z cytryny
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Wątróbki włóż do mleka i mocz przez 3 godziny, następnie odsącz, dodaj sól i pieprz. Całość dokładnie zmiel. Do masy dodaj jajka, bułkę tartą, smalec i wlej alkohol oraz sok z cytryny. Tak przygotowany pasztet włóż do formy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na godzinę.
Foie gras podawaj wystudzone, najlepiej z grzankami.
SMACZNEGO!!!