Fasolka po bretońsku z szybkowaru

Opublikowano
Domowe Gotowanie

Fasolka po bretońsku z szybkowaru

Przygotowanie fasolki po bretońsku wreszcie nie musi zajmować dużo czasu.

 

Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:

  • 50 dag fasoli suchej
  • pół szklanki przecieru pomidorowego
  • 30 dag kiełbasy
  • 3 cebule
  • szczypta cukru
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 1 szklanka mleka + 3 łyżki mąki

 

Przygotowanie:

Wymoczoną dzień wcześniej fasolę dodajemy do szybkowaru, dolewamy 1 l wody i po zagotowaniu gotujemy jeszcze przez 30-40 minut. Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę. Kiełbasę podsmażamy na odrobinie oliwy, następnie dodajemy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Do tego dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Do szybkowaru dodajemy zawartość patelni oraz przyprawy. Gotujemy do miękkości i wlewamy przecier pomidorowy. Zagęszczamy mlekiem rozmieszanym z pozostałą mąką.