Duszony zając z cytrynami

Duszony zając z cytrynami

Kuchnia myśliwska to nic innego jak aromatyczne dania ze wszystkich rodzajów zwierzyny łownej. Bywa ona bardzo prosta, a zarazem wykwintna. Warto spróbować!

Czas przygotowania: 60 minut (plus 52 godz. marynowania)

Ilość porcji: 8

Składniki:

  • 1 sprawiony zając
  • 2 cytryny
  • 100ml oleju
  • 250ml bulionu
  • Odrobina imbiru
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz

 

Marynata:

  • 100ml octu
  • 5dag marchwi
  • 5dag pietruszki
  • 5dag selera
  • 10dag cebuli
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

 

Przygotowanie:

Marynata: obierz warzywa, pokrój je w plastry i zagotuj w 300ml wody. Dodaj ocet i przyprawy, następnie całość zagotuj. Gotową marynatę ostudź, zalej nią mięso i odstaw pod przykryciem na 3 doby.

Zamarynowane mięso odsącz, podziel na porcje, natrzyj solą, pieprzem i imbirem, następnie odstaw na 2 godziny. Sok z połowy cytryny wymieszaj z 2 łyżkami oliwy, polej mięso i odstaw na kolejne 2 godziny.

Mięso zrumień na pozostałej części tłuszczu, następnie przełóż do garnka i podlej bulionem. Duś pod przykryciem, na małym ogniu, aż będzie miękkie. Dodaj plastry całej cytryny i duś przez 5 minut. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanie mięso podaj z pieczonymi ziemniakami.

SMACZNEGO!!!