Dorsz w tygrysim mleku
Prosty, bardzo smaczny przepis, który zamieni zwyczajny filet z dorsza w naprawdę oryginalne danie. A nazwa? Sok, który uzyskiwany jest po wymieszaniu wszystkich składników nazywany jest w Ameryce Południowej tygrysim sokiem.
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 1kg filetu z dorsza
- Pół papryczki chili
- 1 papryka
- 1 czerwona cebula
- 2 cytryny
- Pęczek natki
- Pęczek kolendry
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Miąższ z pomidora
- Sól morska
Przygotowanie:
Surowe filety posól i zalej sokiem z cytryn. Dodaj do nich posiekaną paprykę, cebulę, kolendrę i miąższ z pomidora, na koniec polej wszystko oliwą z oliwek i delikatnie wymieszaj. Tak przygotowaną rybę marynuj przez minimum godzinę (surowa ryba pod wpływek kwasów z cytryny zyskuje jędrność).
Gotowe danie najlepiej smakuje zestawione z gotowanymi batatami lub kolbą kukurydzy gotowaną na kostce masła i mleku.
SMACZNEGO!!!