Dorsz w tygrysim mleku

0
(0)

Dorsz w tygrysim mleku

Prosty, bardzo smaczny przepis, który zamieni zwyczajny filet z dorsza w naprawdę oryginalne danie. A nazwa? Sok, który uzyskiwany jest po wymieszaniu wszystkich składników nazywany jest w Ameryce Południowej tygrysim sokiem.

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 1kg filetu z dorsza
  • Pół papryczki chili
  • 1 papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 cytryny
  • Pęczek natki
  • Pęczek kolendry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Miąższ z pomidora
  • Sól morska

 

Przygotowanie:

Surowe filety posól i zalej sokiem z cytryn. Dodaj do nich posiekaną paprykę, cebulę, kolendrę i miąższ z pomidora, na koniec polej wszystko oliwą z oliwek i delikatnie wymieszaj. Tak przygotowaną rybę marynuj przez minimum godzinę (surowa ryba pod wpływek kwasów z cytryny zyskuje jędrność).

Gotowe danie najlepiej smakuje zestawione z gotowanymi batatami lub kolbą kukurydzy gotowaną na kostce masła i mleku.

SMACZNEGO!!!

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0