Przedstawiamy Państwu przepis na pyszny domowy placek z jabłkami
Czas przygotowania: 35 minut
Ilość porcji: 8
Składniki:
4-5 jabłek
3 jajka
sól
szklanka cukru pudru
niepełna szklanka mąki
6 łyżek oleju
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
ew. 3-4 łyżki mleka
5 dag rodzynek
tłuszcz i mąka do blachy
Etapy przygotowania:
Żółtka utrzeć ze szczyptą soli i cukrem pudrem (2 łyżki odłożyć do posypania).
Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlać olej, zmiksować (masa ma mieć konsystencję ciasta naleśnikowego, gdy jest za gęsta, dolać mleka).
Rodzynki sparzyć, wymieszać z masą.
Białka ubić na sztywno, wymieszać z ciastem.
Jabłka obrać, pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne.
Blachę natłuścić, posypać mąką. Wlać ciasto, ułożyć w rządkach kawałki jabłek.
Piec 30-35 minut w temp. 180 C. Posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!