Przedstawiamy domowy przepis na pieczonego pstrąga
Ilość porcji: 2
Składniki:
2 pstrągi lub inna dowolna ryba
6 plasterków masła
1 cytryna
Pęczek koperku
Sól
Pieprz cytrynowy
Przygotowanie:
Oczyszczone pstrągi skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem cytrynowym wewnątrz i na zewnątrz. Odstawić na 30 minut.
Następnie ułożyć na folii. Rybę z góry ponacinać w kilku miejscach.
Do wewnątrz ryb włożyć po 2 plastry cytryny i masła. Włożyć też koperek.
W nacięte miejsca ryb też włożyć troszkę masła.
Zawinąć w folię i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st i piec około 25 minut. Pod koniec rozchylić folię aby ryba się ładnie przypiekła.
Do wnętrza ryb można również włożyć plasterki czosnku. Pstrąga można także upiec na grillu.
SMACZNEGO!