Przedstawiamy przepis na pyszną domową fasolkę po bretońsku
Fasolka po bretońsku idealna potrawa na zimę – sycąca, rozgrzewająca, i do tego bardzo pyszna.
Cas przygotowania: 120 minut
Ilość porcji: 8
Składniki:
500 g suszonej fasoli Piękny Jaś
pół łyżeczki suszonego cząbru
1 duża cebula (lub 2 średniej wielkości)
2 duże ząbki czosnku
1 liść laurowy
1 ziarenko ziela angielskiego
800 g pomidorów z puszki (2 opakowania) wraz z sokiem
200 g wędzonego boczku (użyłam surowego)
400 g kiełbasy
1 czubata łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka zielonej czubricy (opcjonalnie)
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie:
Fasolę zalewamy na noc wodą. Kolejnego dnia gotujemy do miękkości z dodatkiem cząbru. W połowie gotowania solimy fasolę. Pamiętając o dolewaniu wody, gdy zbyt duża jej ilość wygotuje się.
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę przez 3-4 minuty. Dodajemy kiełbasę i boczek, smażymy, aż się zrumienią. Dodajemy czosnek, smażymy przez minutę. Kolejno dodajemy pomidory, liść laurowy, ziele angielskie. Całość gotujemy przez około 15-20 minut, aż pomidory rozpadną się. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, rozrzedzamy go wodą z gotowania fasoli. Po koniec sos doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, majerankiem, słodką papryką i czubricą. Dodajemy fasolę, chwilkę podgrzewamy i podajemy.
SMACZNEGO!