Domowy pasztet

Domowy pasztet

Nie ma to jak smak domowego pasztetu w Wielkanoc! Wypróbuj nasz przepis i uświetnij swój świąteczny posiłek.

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny

Ilość porcji: 6

Składniki:

  • Pierś kurczaka
  • 25dag tłustej karkówki lub łopatki wieprzowej
  • 10dag tłustego boczku
  • 25dag wątróbki drobiowej
  • Łyżka smalcu
  • Kajzerka
  • 2 duże cebule
  • 3 jajka
  • Jarzynka
  • Łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 liście laurowe
  • Po łyżeczce: gałki muszkatołowej, imbiru, pieprzu, ziela angielskiego, jałowca i majeranku

 

Przygotowanie:

Mięso (z wyjątkiem wątróbki) pokrój na większe kawałki i z pokrojoną cebulą włóż do rozgrzanego rondla. Wlej szklankę wody, dodaj 3 liście laurowe i po łyżeczce majeranku, jarzynki i smalcu. Całość duś na małym ogniu pod przykryciem ok. 50 minut.

Wyjmij mięso, a do cebuli dodaj wątróbkę i duś przez 15 minut. Wyjmij mięso z rondla i włóż bułkę, zaczekaj, aż zmięknie.

Wszystkie składniki zmiel na gładką masę, dopraw posiekanym,i przyprawami. Dodaj 3 żółtka i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wszystko wymieszaj. Ubij białka i mieszając masę powoli wlewaj pianę. Delikatnie połącz wszystko razem.

Całość przełóż do formy i piecz przez 35 minut w temperaturze od 150 do 180 stopni C

SMACZNEGO!!!