Dipy pasujące do grilla
Brakuje Ci czegoś do kawałka grillowanego mięsa na talerzu? Wykorzystaj kilka prostych przepisów na dipy do mięs a zamienisz swoje grillowanie w prawdziwą ucztę smaków!
Sos Satay: idealny do drobiu, szaszłyków i warzyw
Składniki:
- 400ml mleka kokosowego
- Szklanka orzeszków ziemnych
- Cebula
- 60ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- 4 ząbki czosnku
- Łyżka zmielonej kolendry
- Świeży imbir (ok 4 cm)
- Łyżka soku z cytryny
- 3 łyżeczki curry
- Łyżeczka chili
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Upraż orzeszki na rozgrzanej patelni, kiedy wystygną zmiel je. Obierz cebulę, imbir i czosnek, następnie posiekaj je i zeszklij na patelni. Dodaj curry, chili i kolendrę, mieszając smaż jeszcze przez 2 minuty. Dodaj mleko kokosowe, miód, zmielone orzeszki i gotuj, aż zgęstnieje. Całość dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Przygotowanie:
Tapenada: idealna do pieczonych ziemniaków, grzanek z jasnego i ciemnego pieczywa
Składniki:
- 100g czarnych oliwek
- 50g kaparów
- 4 ząbki czosnku
- 2 filety anchois
- Szklanka oliwy z oliwek
- 25ml brandy
- Łyżeczka musztardy
- Cytryna
- Szczypta mielonych: gałki muszkatołowej, cynamonu, imbiru, goździków i pieprzu
Przygotowanie:
Obierz i posiekaj czosnek, następnie wraz z oliwkami, anchois i kaparami zmiksuj na gładką masę. Dodaj brandy i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i wlej cienkim strumieniem oliwę. Dopraw sokiem z cytryny i musztardą.
Sos paprykowo-korzenny: nadaje się absolutnie do wszystkich grillowanych specjałów
Składniki:
- 5 czerwonych papryk
- 2 cebule
- 3 łyżki ostrego keczupu
- Szczypta mielonego cynamonu i goździków
- Łyżka oliwy z oliwek
- Cukier
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Papryki dokładnie umyj i osusz, następnie podpiecz na brązowo w temperaturze 190 stopni C. Po wyjęciu owiń w folię. Po kilku minutach wyjmij, usuń skórkę i gniazda nasienne. Miąższ pokrój. Cebulę posiekaj wraz z papryką zeszklij na małym ogniu, następnie zmiksuj. Całość duś przez chwilę, dodaj keczup, cukier, sól, cynamon i goździki. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj. Przed podaniem ostudź.