Czy warto kupić wok?

Opublikowano
redaktor

Razem ze wzrostem zainteresowania kuchnią azjatycką, w naszym kraju pojawiły się też woki. Są to naczynia, przypominające nieco klasyczną patelnię o głębokości miski, zaopatrzone w jedną lub dwie rączki i służące do szybkiego przygotowywania potraw na ogniu. W czym tkwi jednak fenomen woków i czy warto inwestować w nie nasze pieniądze?

Kuchnia azjatycka nie bez powodu cieszy się ogromną popularnością – jest szybka i łatwa do przygotowania, a do tego wyrazista w smaku. Oferuje nam doznania zupełnie inne od klasycznej kuchni polskiej, a poza tym stanowi dla nich oryginalną alternatywę. Aby jednak móc się nią profesjonalnie zainteresować, niezbędne okazuje się kupno woków – wspomnianych już naczyń, służących do tzw. smażenia w ruchu.

Jak wygląda wok?

Klasyczny wok wykonany jest ze stali węglowej i polecany nawet do płyt indukcyjnych. Ma on ok. 30-40 centymetrów średnicy i nieco spłaszczone dno, dzięki czemu stabilnie spoczywa na płycie, zaś ciepło rozprowadzane jest równomiernie po całej potrawie.

Wok ze stali węglowej kosztuje stosunkowo niewiele i jest łatwy do kupienia nawet przez internet. W porównaniu do tradycyjnych woków żeliwnych, charakterystycznych dla oryginalnej kuchni chińskiej, jest o wiele lżejszy i tańszy.

Woki dostępne na rynku różnią się między sobą jednak nie tylko materiałem, z jakiego zostały wykonane (dostępne są także m.in. woki ceramiczne oraz te pokryte teflonem), ale też kształtem, rozmiarem oraz wspomnianą już ilością rączek oraz wyposażeniem dodatkowym. Przy okazji różnią się także ceną – w zależności od konkretnego modelu, za dobry wok zapłacimy od 200 do nawet 1200 złotych.

Przegląd wybranych modeli

Mimo dużego na początku wkładu finansowego, szybko przekonamy się, że inwestycja w profesjonalny wok rzeczywiście nam się opłaca – za jego pomocą wyczarujemy przepyszne i aromatyczne dania kuchni azjatyckiej, szybkie i łatwe w przygotowaniu, a do tego niewymagające ani wielkich umiejętności, ani też skomplikowanych składników.

Co więcej, woki pozwalają na przygotowywanie posiłków przy zastosowaniu minimalnej ilości tłuszczu. Można na nich przy tym nie tylko smażyć, ale i gotować na parze oraz dusić potrawy. Podczas procesu przygotowywania posiłków wok szybko pobiera ciepło, równomiernie rozprowadza je po dnie i znakomicie magazynuje. Z kolei wysokie i pochyłe ścianki zapobiegają wysypywaniu się jedzenia poza brzegi woka.
Sprawdzonym rozwiązaniem jest tutaj np. Wok Kunming firmy Fissler, znanej produkcji z wyjątkowo trwałych, funkcjonalnych i estetycznych naczyń kuchennych. Wok ten wykonany został ze stali nierdzewnej, odpornej na zarysowania i łatwej w czyszczeniu, z dnem pozwalającym na stosowanie na wszystkich rodzajach kuchni, włącznie z płytą indukcyjną oraz piecykiem.

Miłośnikom tradycyjnych woków żeliwnych proponujemy model z kolekcji Walnut, z drewnianą rączką z orzecha włoskiego. Z kolei tym, którzy chcieliby spróbować gotowania na wokach ceramicznych, polecamy wok Black&White Edition wspomnianej już marki Fissler, odpowiedni do kuchenek ceramicznych, elektrycznych i gazowych.

Źródło: Wok Fissler, https://www.brodasystem.pl/category/fissler-patelnie