Czekoladowe marzenie

0
(0)

Ciasto: Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli, a następnie wsypujemy porcjami połowę cukru. W osobnej misce ubijamy na białą puszystą masę żółtka z resztą cukru. Kolejno dodajemy do białek i delikatnie mieszamy za pomocą łopatki. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Ponownie delikatnie mieszamy łopatką i wylewamy do blaszki o wymiarach 25 x 40 cm. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wbijamy patyczek i sprawdzamy czy jest suchy. Jeśli nie to dopiekamy, jeśli tak to wyjmujemy. Po całkowitym ostygnięciu przekrawamy biszkopt wzdłuż na pół.

Krem czekoladowy: masło, krem czekoladowy i serek waniliowy przekładamy do miski i ubijamy, aż wszystko dokładnie się połączy.

Krem kajmakowy: masło ubijamy ok 2 minuty, aż będzie białe. Następnie dodajemy kajmak i ponownie ubijamy 2 minuty.

Śmietana kakaowa: żelatynę rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, jednak tak, aby była nadal płynna. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Na koniec dodajemy kakao i żelatynę. Chwilę wszystko miksujemy.

Podanie: biszkopt przekładamy na dno blaszki i wykładamy ½ masy kajmakowej. Na to herbatniki tak, aby przykryły krem. Na to wykładamy krem czekoladowy, ponownie herbatniki, masę kajmakową, biszkopt i na sam wierzch śmietanę. Górę możemy ozdobić czekoladą, bądź wafelkami.

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0