CZEBUREKI Z MIĘSEM ,

0
(0)

Wodę z solą i masłem zagotować w garnku. Jak woda zacznie wrzeć wsypać 1 szklankę mąki i dokładnie wymieszać . Odstawić, aby ciasto delikatnie przestygło. Następnie dodać jajko, spirytus i pozostałą mąkę. Wyrobić gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić. Mięso wymieszać z posiekaną cebulą, natką pietruszki, majerankiem kefirem i resztą składników . Doprawić solą i pieprzem. Ciasto porcjami rozwałkowywać na cieniutki placek. W placku wycinać okręgi (najlepiej talerzykiem deserowym). Na połowę ciasta wyłożyć mięsny farsz. Farsz ma mieć około 1 cm grubości. Należy zostawić ok. 1 cm rant na sklejenie pieroga. Mięso przykryć drugą połówką placka i za pomocą widelca mocno skleić brzegi ciasta. Czebureki smażyć w głębokim oleju (na minimum 1 cm warstwie oleju). Olej ma być bardzo rozgrzany ale ogień pod patelnią nie może być zbyt mocny, ponieważ ciasto zarumieni się zbyt szybko, a mięso w środku będzie surowe. Smażyć na złoto-brązowy kolor po kilka minut z jednej strony. Czebureki odsączać z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Podawać z surówkami. Smacznego

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0