Crumble śliwkowe z bitą śmietaną…

0
(0)

-umyte śliwki bez pestek w misce wymieszać z cukrem trzcinowym, cynamonem, kisielem

-zimne masło, mąkę, cukier trzcinowy, wanilinowy cukier, startą skórkę z 1 sparzonej cytryny mikserem utrzeć na drobną kruszonkę

-żaroodporna forma 24 cm, wysmarowana masłem i posypana tartą bułką – na dnie formy rozłożyć śliwki i posypać kruszonką, dłonią przycisnąć składniki

-piekarnik elektryczny, grzanie góra/dół, temp. 200 C, wstawić formę na drugi poziom i piec około 40 minut, zostawić do wystudzenia

-zimną śmietanę 30% ubić z cukrem pudrem, śmietan fixem na sztywno rózgą blendera

szprycką nałożyć ubitą śmietanę na kruszonce, ozdobić kwiatkami wafelkowymi, schować do lodówki

-crumble można zjeść lekko ciepłe lub na drugi dzień z lodówki, wtedy lepiej się porcjuje w kawałki, ciepłe nakładając na talerz się rozlatuje ale jest tak pyszne, że nie przeszkadza to wcale i rzadko crumble zostaje na drugi dzień…………..SMACZNEGO!!!

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0