Coq au vin
Smaczne danie dla całej rodziny! Sprawdź jak łatwo je przyrządzisz w szybkowarze.
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 1 kurczak (ok. 1,8 kg)
- 100 g chudego pokrojonego boczku
- 60 g masła
- 1 por
- 1 seler żebro
- 1 pęczek dymki
- 150 g pieczarek
- 2 marchewki
- 1 szklanka Cognac’u
- 3 ząbki czosnku
- 1 gałązka tymianku
- 1 liść laurowy
- 1 butelka czerwonego wina
- Zagęszczacz sosu
- Sól morska, pieprz
Przygotowanie:
Pokrój kurczaka na kawałki, przypraw go solą i pieprzem. Kawałki podsmaż na maśle na złoty kolor i dodaj boczek. Umyj pora, seler, cebulę i marchew, pokrój ją na kawałki. Oczyść grzyby i pokrój na kawałki. Wszystkie składniki dodaj do kurczaka w szybkowarze, a następnie polej czerwonym winem. Zamknij szczelnie szybkowar i gotuj przez ok. 30 minut. Po tym czasie poczekaj aż garnek ostygnie, wyjmij warzywa i kurczaka. Do wywaru dodaj zagęszczacz do sosu i dolej koniaku. Całość doprowadź do wrzenia i przed podaniem polej nim kurczaka.
SMACZNEGO!!!