Ciasto z kokosem makiem i jabłkami

Opublikowano
Agnieszka L.
Składniki: Biszkopt: 5 jaj 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru 2 łyżki oleju Ciasto z makiem: 1 margaryna 1 szkl cukru pudru 0,5 szkl suchego maku 6 jaj 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl mąki pszennej Ciasto z kokosem: 25 dag cukru pudru 25 dag wiórek kokosowych 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 białka Masa z jabłkami: 1,25 dag jabłek do smaku cukier 1 galaretka truskawkowa Masa budyniowa: 0,5 litra mleka 2 budynie waniliowe 4 łyżki cukru 1 margaryna

Biszkopt:Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka mąkę z proszkiem i olej. Wymieszać wylać na blachę 25/36 i piec 30 min w 180 stopniach.Ciasto z makiem:Margarynę ucieramy z żółtkami, cukrem i pozostałymi składnikami. Dodajemy pianę ubitą z białek. Ciasto z kokosem:Białka ubijamy z cukrem dodajemy wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Połowę ciasta z makiem wykładamy na blachę następnie dajemy ciasto z kokosem i przykrywamy ciastem z makiem. Pieczemy ok. 40 min. Masa z jabłkami: Jabłka obieramy ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dusimy na ogniu z cukrem. Na końcu dodajemy galaretkę w proszku, mieszamy i jeszcze chwilę smażymy.Masa budyniowa:Z mleka cukru i budyni ugotować krem Margarynę utrzeć z zimnym kremem.Przełożenie ciasta:Ciasto z makiem kokosem- połowa masy- masa z jabłkami- druga połowa masy-biszszkopt