Ciasto z kefirem i masą czekoladową

Opublikowano
Agnieszka L.
Składniki: Ciasto: 5 jaj 4 szkl mąki 3 łyżeczki kakao 2 łyżeczki sody 2 szkl kefiru 3 szkl cukru Sok z 1 cytryny Szczypta soli Masa: 1,5 margaryny 0,75 szkl cukru pudru 1,5 czekolady gorzkiej 6 łyżek mleka 3 łyżki alkoholu

Ciasto:
Jajka ubijamy z cukrem i solą. W kefirze rozpuszczamy sodę. Do ubitych jaj dodajemy mąkę, kakao, kefir i sok z cytryny. Mieszamy i pieczemy dwa placki w formie 25/36, w 180 stopniach ok. 50 minut. Po upieczeniu każdy przekrawamy na pół. Można naponczować alkoholem.
Masa:
Mleko podgrzewamy, dodajemy czekoladę. Studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy zimne mleko z czekoladą i alkohol, miksujemy.
Masą przekładamy ciasto i polewamy polewą.