Ciasto z cukinią i orzechami włoskimi

0
(0)

1.
Orzechy włoskie uprażyć na złoty kolor na patelni, a następnie posiekać. Ja zostawiłam większe kawałki, żeby przyjemnie chrupały podczas jedzenia.
2.
Cytrynę sparzmy i dokładnie wyszorujmy. Ścieramy na skórkę na drobnych oczkach. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, gałkę przesiewamy do miski.
3.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą i jasną masę. Następnie dodajemy powoli olej nie przerywając ubijania. Kolejno dodajemy suche składniki.
4.
Miksujemy wszystko krótko, tylko do połączenia składników. Potem dokładamy cukinię, orzechy i skórkę z cytryny. Mieszamy szpatułką.
5.
Tortownicę o średnicy 28 cm. wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w 170 stopniach przez ok 75 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło (wbijamy patyczek na środek ciasta. Jeśli jest suche tzn., że ciasto jest upieczone, jeśli mokre dopiekamy tak długo, aż będzie suche). Ciasto wyciągamy z pieca i zostawiamy do wystygnięcia.
6.
Do miski wyciskamy sok z cytryny i dosypujemy tyle cukru pudru, aż powstanie gęsty lukier. Polewamy nim wystudzone ciasto.

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0