Ciasto sople lodu

Opublikowano
Agnieszka L.
Składniki: Biszkopt kakowy: 8 jajek 8 łyżek cukru 8 łyżek mąki pszennej 2 łyżki oleju 1 łyżka octu 2 łyżki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao Poncz: 1/4 szkl mocnej herbaty 2 łyżki cukru 1 łyżka wódki Masa: 1 budyń śmietankowy 0,5 litra mleka 1 masło 1 szkl cukru pudru Masa mlekowa: 1 szkl cukru 1 margaryna 2 szkl mleka w proszku + 2 łyżki 2 łyżki kakao Dodatkowo: biszkopty okrągłe wiórki czekoladowe do dekoracji

Biszkopt kakaowy:Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dodajemy resztę składników i lekko mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Foremka 25/36. Chłodny przekrawamy na pół.Poncz:Z podanych składników przygotowujemy poncz i ponczujemy zimne placki.Masa:Budyń gotujemy na mleku, studzimy, masło ucieramy z cukrem i chłodnym budyniem.Masa mlekowa:Margarynę zagotowujemy z cukrem i 3 łyżkami wody. Studzimy. Mieszamy z 2 szklankami mleka w proszku, dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej 2 łyżki mleka w proszku.Przełożenie ciasta:Biszkopt kakaowy-połowa masy- biszkopt kakaowy-reszta masy w nią wbijamy przekrojone na pół biszkopty, miejscem przecięcia wkładamy w masę, jeden koło drugiego- na nie kupkami dajemy masę mlekową na przemian kakaową z jasną wierzchu nie wyrównujemy tylko posypujemy czekoladą