Ciasto makowe

Ciasto makowe:Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy resztę składników i sparzony i zmielony 2 razy mak. Na samym końcu dodajemy piane ubitą z białek. Dzielimy na pół i pieczemy 2 placki, na blaszce 26/36, przez 30 minut w 180 stopniach.Biszkopt kakaowy:Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dodajemy resztę składników i lekko mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Masa jabłkowa:Jabłka obieramy, ścieramy na dużej tarce, dusimy pod przykryciem około 45 minut następnie dodajemy galaretkę i cukier do smaku  mieszamy do rozpuszczenia i ściągamy z gazu.Masa żółtkowa:Żółtka roztrzepujemy z mąkami w niewielkiej ilości mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami, do gotującego wlewamy żółtka, ciągle mieszamy, gotujemy aż do zgęstnienia. Margarynę  ucieramy z zimnym budyniem.Przełożenie ciasta:Ciasto makowe- połowa masy żółtkowej- biszkopt kakaowy- masa jabłkowa-reszta masy- ciasto makowe- polewa