Ciastka francuskie z jabłkami

0
(0)

Ciasto francuskie rozkładamy i wycinamy z niego 8 prostokątów.
Podobnie postępujemy z drugim ciastem – zwróćcie uwagę, żeby prostokąty były podobne.
8 kawałków ciasta wykładamy na blaszki i smarujemy boki rozbełtanym jajkiem. W pozostałych prostokątach nacinamy ciasto za pomocą noża, ale uwaga – zostawcie nienaruszone boki tak, żeby ciasto przy składaniu się nie rozerwało. Wierzch również smarujemy jajkiem.
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w nie za grube, nie za cienkie plastry. Na każdym prostokącie układamy jabłka tyle ile się zmieści, posypujemy je łyżeczką cukru i ½ łyżeczki cynamonu. Przykrywamy ponacinanym ciastem i sklejamy brzegi – dla dodatkowego efektu możemy użyć do tego widelca.

Ciastka pieczemy w 200 stopniach funkcja termoobiegu przez 15-20 minut.

Po wystudzeniu polewamy lukrem bądź posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0