Ciabatta
Przekonaj się sam, że własnoręcznie robiony chleb smakuje najlepiej. Prosty przepis na domową ciabattę, którą pokocha cała rodzina.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: od 3 do 4 chlebków
Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 300ml wody
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- Łyżeczka soli
- Łyżeczka cukru
- Paczka drożdży instant
- Odrobina mleka
- Łyżka świeżego, posiekanego rozmarynu
- Dwie łyżki posiekanych czarnych oliwek lub suszonych pomidorów
Przygotowanie:
Wysyp mąkę na stolnicę, cukier, sól i wymieszaj. Drożdże rozpuść w letniej wodzie, dodaj do mąki razem z oliwą. zagnieć ciasto, aż będzie elastyczne. Pod koniec ugniatania, dodaj rozmaryn i suszone pomidory lub oliwki. Posmaruj blachę tłuszczem i lekko posyp mąką. Podziel ciasto na 3-4 porcje, z każdej uformuj podłużny chlebek i ułóż na blasze i pozostaw do wyrośnięcia. Posmaruj je mlekiem, oprósz mąką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz około 20 minut. Ciabatta najlepiej smakuje jeszcze ciepła.
SMACZNEGO!!!