Chleb

Drożdże wsypać do miseczki razem z cukrem i zalać 100ml ciepłej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić, aby zaczyn ruszył.
Mąkę połączyć z solą i ziemniakami.
Na środku zrobić dołek i wlać do niego kolejno zaczyn, resztę wody oraz oliwę.
Następnie zagnieść gładkie ciasto za pomocą miksera. Zostawić do wyrośnięcia (na 1h) w misce wysmarowanej oliwą i przykrytej folią spożywczą.
Po tym czasie uformować bochenek i przełożyć go do koszyka rozrostowego lub wysypanej mąką miski. Zostawić jeszcze 45 minut do ponownego podrośnięcia ciasta
Piekarnik, razem z blachą, rozgrzać do 240°C. Uciąć odpowiednio duży kawałek papieru do pieczenia, otworzyć piekarnik i położyć pergamin na blasze. Zaraz po tym przełożyć bochenek. Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą.
Po 10 minutach pieczenia, zmniejszyć temperaturę do 210°C i piec jeszcze 15-25 minut. Chleb powinien się ładnie zarumienić.