Chińskie pierożki
Ciekawa propozycja przystawki dla kreatywnych i tych, którzy liczą kalorie.
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Ilość porcji: 6
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki gorącej wody
Nadzienie:
- 250g krewetek
- Łyżka posiekanego pora
- Łyżka startego imbiru
- Łyżka sosu sojowego
- Łyżeczka octu winnego
- Pieprz
Przygotowanie:
Ciasto: do mąki powoli dolewaj wodę i mieszaj, aż składniki się połączą, następnie zagnieć ciasto. Rozwałkuj na cienki placek i wytnij formą kółka. Przygotuj nadzienie: pokrój krewetki, dodaj posiekanego pora, starty imbir i przyprawy, całość wymieszaj. Nadzienie nakładaj łyżeczką na krążki ciasta, zbierz końce i zwiąż je. Gotowe pierożki włóż do szybkowaru lub garnka do gotowania na parze i gotuj 10 minut.
SMACZNEGO!!!