Chili con carne

Chili con carne

Tradycyjne meksykańskie danie. Niestety, nie dla wrażliwych na ostry smak! 🙂 Robione w domowym zaciszu można jednak okiełznać.

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego
  • 3 czerwone papryczki chili
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 1 pęczek bazylii
  • 2 liście laurowe
  • 100ml bulionu warzywnego
  • 100g kukurydzy w puszce
  • 500g fasoli w puszce
  • 15g czekolady
  • Sól morska, pieprz

 

Przygotowanie:

Podsmaż wołowinę w żeliwnym garnku wraz z obraną i pokrojoną cebulą i czosnkiem. Usuń nasiona z papryczki chili a zwykłą paprykę pokrój w paski, następnie dodaj do garnka koncentrat pomidorowy i duś. Dodaj pomidory i liście laurowe, dolej bulion warzywny i dopraw solą. Całość duś pod przykryciem przez 20 minut. Przed podaniem dodaj fasolę i kukurydzę, a na koniec odrobinę czekolady. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez kolejne 2-3 minuty. Podaj z pitą lub ryżem.

SMACZNEGO!!!