Casarecce z cukinią, białym winem i grana padano

1.
Na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy posiekaną szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, szklimy, dodajemy pokrojoną na paski paprykę, chili oraz cukinię pokrojoną w plasterki, dusimy chwilkę, wlewamy wino, mieszamy do odparowania, dodajemy tuńczyka osączonego z zalewy oraz wlewamy śmietankę, trzymamy na ogniu do momentu, aż sos zacznie gęstnieć, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem
2.
Makaron gotujemy jak w przepisie na opakowaniu, odcedzamy gorący dodajemy do sosu, mieszamy całość, posypujemy startym serem grana padano, oraz natką pietruszki. Serwujemy prosto z patelni. Smacznego!
Do tej potrawy niezbędna jest przyprawa z suszonymi pomidorami bazylią i czosnkiem https://galeriaherbat.pl/suszone-pomidory-z-bazylia-i-czosnkiem.html która doskonale komponuje się w tej potrawie