Bułki na śniadanie i kolację

0
(0)

Bułki maślane z przyprawami

Składniki:

1/2 kg pszennej mąki (typ 480)
1 czubata łyżki kukurydzianej (można ją pominąć)
10 dag masła
3 dag świeżych drożdży
1 szklanka mleka (250 ml)
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka cukru

Do przygotowania:

czarnuszka
sezam
czubryca
czerwona czubryca zielona

Przygotowanie:

Drożdże przełóż do miseczki, dodaj cukier, rozgnieć widelcem. Dodaj 5 łyżek ciepłego mleka i ostaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aż drożdże podwoją swoją objętość. Do rondla wlej mleko, dodaj masło (odłóż pół łyżki na później do smarowania) i na małym ogniu rozpuść masło. Wystudź do temperatury pokojowej. Oba rodzaje mąki przesiej wraz z solą do miski. Do mąki dodaj mleko z masłem oraz wyrośnięte drożdże. Wymieszaj łyżką – masa nie musi być jednolita. Przykryj ściereczką i odstaw na 25 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyjmij ciasto na stolnicę posypaną mąką i wyrabiaj przez 2 minuty. Uformuj wałek o średnicy około 3 cm i pokrój go na 12 kawałków. Uformuj bułeczki, ułóż je na nieprzywieralnej blasze lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ostrym nożem zrób na bułkach nacięcia. Odstaw na 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce – ale nie na dłużej (ja nastawiam piekarnik na 40 stopni i do niego wkładam bułki). Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Bułki posmaruj roztopionym masłem i posyp przyprawami. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez 15-20 minut, aż ładnie się zrumienią i postukane palcem, będą wydawać głuchy odgłos. Wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce.

Źródło: http://www.mniammniam.com/Bulki_maslane_z_przyprawami___idealne_na_sniadanie_i_kolacje___-16862p.html

 

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0