Botwinki z jajkiem

Opublikowano
Domowe Gotowanie

Botwinka z jajkiem

Bardzo smaczna, pożywna, rozgrzewająca zupa na chłodne wieczory.

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość porcji: 6-8

Składniki:

  • 8-10 szklanek bulionu warzywnego
  • 2 pęczki botwinki
  • 1 pęczek młodego szczypiorku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 6 jajek
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 szklanka śmietany do zupy
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • natka pietruszki
  • sól

 

Przygotowanie:

Najpierw obierz, umyj i pokrój w kostkę młode buraczki. Następnie zalej je bulionem warzywnym, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, posól do smaku i gotuj około 15 minut. Liście botwinki z łodygami dokładnie umyj i pokrój w paski, następnie posiekaj szczypior z młoda cebulką. Dodaj je do podgotowanych buraków razem z przeciśniętym czosnkiem i dalej gotuj przez około 5 minut. Później dodaj sok z cytryny. Po zagotowaniu wlej śmietanę do zupy i przypraw do smaku. Jajka ugotuj na twardo i pokrój na połówki. Botwinkę podaj na gorąco z jajkiem i natką pietruszki.

SMACZNEGO!!!