Biało-czerwony śmietanowiec

Biało-czerwony śmietanowiec

Aby przyciągnąć przed tv wszystkich łasuchów, zaserwuj słodki deser, w sam raz na wieczorne kibicowanie z biało-czerwonymi!

Czas przygotowania: 25 minut (plus 4 godziny chłodzenia)

Ilość porcji: 8

Składniki:

  • 1l tortowej śmietanki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek żelatyny
  • 100g białej czekolady
  • 1 kg truskawek
  • 250g biszkoptów
  • 3 łyżki konfitur truskawkowych
  • 3 łyżki soku z pomarańczy

 

Przygotowanie:

Odlej 1/2 szklanki śmietany z całości, pozostałą ilość mocno schłodź.

Podgrzej małą porcję śmietany na małym ogniu, rozpuść w niej żelatynę. Całość wystudź.

Truskawki umyj i pokrój na ćwiartki.

Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Wymieszaj ją z żelatyną i startą na tarce białą czekoladą.

Formę wyłóż biszkoptami.

Na wierzch biszkoptów wylej konfiturę truskawkową wymieszaną z sokiem z pomarańczy.

Resztę formy obłóż truskawkami i masą śmietanową.

Gotowy tort wyrównaj, ozdób i włóż na 4 godziny do lodówki.

SMACZNEGO!!!