bez wyrastania ciasto drożdżowe owocowe z kruszonką…

0
(0)

-nie mam zdjęć przekroju ciasta bo było zrobione na wynos do pracy dla przyjaciela, opinia była pozytywna, ciasto się zjadło co do okruszka, było mocno owocowe, lekkie, aromatyczne – po 2 sztuki gruszka, jabłka, brzoskwinia, 20 dag śliwek, umyte owoce pokroić na kawałeczki, śliwki małe węgierki wypestkować

-do większej miski wkruszyć drożdże świeże, posypać cukrem, wlać roztrzepane jajka, wlać mleko, olej rzepakowy, wsypać przesianą mąkę, szczyptę soli – NIE MIESZAĆ – przykryć talerzem i zostawić na blacie kuchennym na 3-4 godziny

-forma 35×25 cm, wysmarowana olejem i wyłożona papierem do pieczenia – do pracującego ciasta wsypać cukier waniliowy i drewnianą łyżką ciasto wymieszać na tyle, aby nie było grudek, ciasto wlać do formy, wyrównać wierzch ciasta

-na cieście rozłożyć mix owoców, lekko je przycisnąć do ciasta

-10 dag cukru, masła, mąki pszennej palacami rozetrzeć na kruszonkę, rozsypać na owocach, piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić przed krojeniem……………SMACZNEGO!!!

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0