Barszczyk czerwony z szybkowaru

Opublikowano
Domowe Gotowanie
Barszczyk czerwony z szybkowaru

Barszczyk czerwony z szybkowaru
Jedna z najbardziej tradycyjnych polskich zup w niezwykle szybkim wykonaniu.

 

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 2 duże czerwone buraki
  • 1 szklanka soku z kiszonych, czerwonych buraków
  • 2 skrzydełka z kurczaka lub 1 udko
  • 2 ząbki czosnku
  • listek laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • cukier
  • sól
  • 3/4 szklanki mleka, 2 łyżki śmietany, 1 łyżka mąki (do zabielenia barszczu)

 

Przygotowanie:

Buraki obrać i pokroić w kostkę. Zalać wodą i ugotować w szybkowarze ze skrzydełkami bądź udkiem. Do tego dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i czosnek. Gotować około 20 minut. Następnie dolać do zupy soku z kiszonych, czerwonych buraków, dosolić do smaku i ewentualnie posłodzić. Chwilkę pogotować i zabielić mąką ze śmietaną i mlekiem. Barszczyk można posypać koperkiem i podać z ziemniakami lub uszkami.