Baba z rumem
Pyszna baba nie tylko pięknie się zaprezentuje na Wielkanocnym stole, ale przede wszystkim uszlachetni swoim wyjątkowym smakiem wspólne chwile z bliskimi!
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Ilość porcji: 12
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 kostki masła
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/3 szklanki rumu
- Szklanka cukru
- 5 jajek
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Łyżeczka soku z cytryny
- Po pół łyżeczki aromatów cytrynowego i pomarańczowego
- Tłuszcz i mąka do formy
- Cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodawaj stopniowo po jednym jajku. Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiej i podziel na 3 części. Cały czas mieszając wsypuj po jednej porcji do masy jajecznej. Wlej rum, sok cytrynowy i aromaty. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
Formę z kominek wysmaruj odrobiną masła i wysyp mąką. Wylej masę do formy i wstaw do piekarnika rozgrzanego go 180 stopni C, następnie piecz przez ok. 1 godzinę.
Po upieczeniu poczekaj aż baba wystygnie, następnie wyjmij ją z formy i oprusz przesianym cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!