Baba z rumem

0
(0)

Baba z rumem

Pyszna baba nie tylko pięknie się zaprezentuje na Wielkanocnym stole, ale przede wszystkim uszlachetni swoim wyjątkowym smakiem wspólne chwile z bliskimi!

Czas przygotowania: 1,5 godziny

Ilość porcji: 12

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 kostki masła
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki rumu
  • Szklanka cukru
  • 5 jajek
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • Po pół łyżeczki aromatów cytrynowego i pomarańczowego
  • Tłuszcz i mąka do formy
  • Cukier puder do posypania

 

Przygotowanie:

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodawaj stopniowo po jednym jajku. Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiej i podziel na 3 części. Cały czas mieszając wsypuj po jednej porcji do masy jajecznej. Wlej rum, sok cytrynowy i aromaty. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.

Formę z kominek wysmaruj odrobiną masła i wysyp mąką. Wylej masę do formy i wstaw do piekarnika rozgrzanego go 180 stopni C, następnie piecz przez ok. 1 godzinę.

Po upieczeniu poczekaj aż baba wystygnie, następnie wyjmij ją z formy i oprusz przesianym cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0