Azjatyckie przyprawy o właściwościach odchudzających

Opublikowano
redaktor

Wielu z nas marzy o posiadaniu idealnej, szczupłej sylwetki. Aby ją osiągnąć, oprócz stosowania odpowiedniej diety i regularnej aktywności fizycznej, warto stosować przyprawy o właściwościach odchudzających. Z dalekiej Azji pochodzi wiele naturalnych składników, które pomogą nam uzyskać wymarzoną figurę. Do tego grona należy zaliczyć przede wszystkim cynamon, kmin rzymski i kurkumę. Codzienna dieta wzbogacona wymienionymi przyprawami szybko przyniesie upragnione rezultaty.

Dlaczego warto stosować cynamon?

Cynamon zazwyczaj kojarzy się nam ze świętami Bożego Narodzenia i świeżo upieczoną szarlotką, jednakże jego zastosowanie nie ogranicza się wyłącznie do słodkich wypieków. Ta azjatycka przyprawa posiada wiele właściwości prozdrowotnych: ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne oraz pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Jako składnik maseczek do twarzy pomaga zadbać o zdrową i młodą skórę. Ponadto, cynamon jest niezastąpiony w walce z dodatkowymi kilogramami. Jako przyprawa o właściwościach odchudzających jest on zaliczany do grupy termogeników – naturalnych substancji chemicznych wspomagających spalanie tłuszczu oraz przyspieszających przemianę materii. Warto jak najczęściej sięgać po owsiankę z dodatkiem cynamonu i suszonych owoców – takie śniadanie doda nam energii i przez dłuższy czas zapewni poczucie sytości.

Kurkuma – właściwości

Pochodząca z Indii kurkuma ma szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i w medycynie. Ta azjatycka przyprawa wspomaga pracę mózgu, łagodzi bóle miesiączkowe, a nawet jest zalecana w przypadku ciężkich oparzeń. Kurkuma obok imbiru jest jednym z głównych składników „złotego mleka” – napoju cieszącego się coraz większą popularnością również w naszym kraju. Regularnie przyswajany napój nie tylko przyspiesza metabolizm tłuszczu, ale dodatkowo pozwoli oczyścić nasz organizm z toksycznych substancji. Nic dziwnego, że kurkuma jest oceniana przede wszystkim jako przyprawa o właściwościach odchudzających. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że posiada także działanie antynowotworowe. Świetnym pomysłem będzie dodanie kurkumy do dań z wysoką zawartością białka, gdyż ułatwia ona jego trawienie. Warto dodać, że przyprawa pomaga również złagodzić ból mięśni i stawów po wyczerpującym treningu, dlaczego chętnie sięgają po nią sportowcy.

Dlaczego warto jeść kmin rzymski?

Kmin rzymski to kolejna przyprawa z Azji, która pomoże sam osiągnąć wymarzoną sylwetkę. Liczne badania naukowe dowodzą, że regularne spożywanie kminu rzymskiego pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej oraz złego cholesterolu. Przyprawa swoje niezwykłe właściwości zawdzięcza wysokiej zawartości fitosteroli. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do grillowanych warzyw i mięs – bez użycia tłuszczu. Dodatkowo, sprawdzi się jako lekarstwo na niestrawność czy biegunkę.

Walka z kilogramami wymaga od nas wielu trudów i wyrzeczeń, więc warto sięgnąć po przyprawy, dzięki którym odchudzanie będzie bardziej efektywne. Z pomocą kminu rzymskiego, kurkumy i cynamonu wspaniale urozmaicimy smak przygotowywanych potraw i wzmocnimy procesy metaboliczne.

 

Źródło: Azjatyckie przyprawy, https://galeriaherbat.pl/