Łatwy torcik gruszkowo-orzechowy

0
(0)

Łatwy Torcik Gruszkowo-Orzechowy !

Czas przygotowania: 1 h

Składniki:

gruszki 700 gr – w moim przypadku wyszło 5 średnich gruszek
orzechy włoskie 50 gr
cytryna
cukier 50 gr

20 ml spirytusu lub innego alkoholu dobrze komponującego się smakowo z owocami
szczypta cynamon
ciasto francuskie 500 gr
biszkopty 10 szt (lub więcej w zależności od wielkosci)
1 żółtko
5 ml mleka

1.Gruszki obrać, pokroić w plastry. Wycisnąć sok z cytryny, wymieszać z 1 łyżeczką cukru.Polać nim gruszki.

2.Orzechy posiekać, dodać do gruszek. Wymieszać. Dodać resztę cukru,alkohol oraz szczyptę cynamonu.

3.Rozkruszyć 2-3 biszkopty i dodać do gruszek. Wymieszać.

4.Foremkę wyłożyć połową ciasta francuskiego, na dnie ułożyć warstwę biszkoptów. Ponieważ gruszki to zazwyczaj bardzo soczyste owoce, mają one ważne zadanie wchłaniania ich soku, który powstanie podczas pieczenia.

5. Przełożyć gruszki do formy.Przykryć drugą cześcią ciasta francuskiego i dokładnie połaczyć brzegi. Zrobić „kominek”.

6.Nakłuć ciasto widelcem. Rozbić żółtko z mlekiem i posmarować nim wierzch ciasta. Właczyć piekarnik na 200 stopni.

7.Piec 40 minut.

8. Można podawać na ciepło i na zimnio, z bitą śmietaną czy lodami.

Smacznego !

 

Autor przepisu: Iwona Drwal

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0